algemeen nieuws

the PUP rule
Categorie: Softbal Dames 1

De European Softbal Federation heeft in een poging om het niveau tijdens de door haar georganiseerde cup toernooien voor clubteams in het verleden besloten om teams de mogelijkheid te geven op PUP ( Pick-Up Players) in hun rooster op te nemen.  Daar is erg veel verwarring over ontstaan vandaar dat de ESF tijdens hun congres in Bled besloten hebben deze regel te versimpelen en wat duidelijker vast te leggen. De PUP regel;

There are no practical eligibility restrictions on Pick-Up players - they may come from another club within the same National Federation, from other ESF-affiliated federations, or from any other country in the world.

  The only restriction on their use is that they must be identified as Pick-Up players on the Application for Player Licenses that the club must submit to the ESF prior to the competition. To allow for possible injuries or other extenuating circumstances, there is no theoretical limit on the number of players that a club may identify as Pick-Up players on its Application for Player Licenses - the limit of three will apply to the final competition roster that is submitted during the ID Control.

 

Dit kan dus betekenen dat je uit de hele wereld speelsters (met een maximum van 3) in kunt huren om gedurende het toernooi je team te versterken, de speelsters hoeven geen lid van de club te zijn, hoeven geen bindende wedstrijden vooraf te spelen en kunnen dus direct ingezet worden.

Alcmaria Victrix zal geen gebruik van de PUP regel maken, immers Femke van Dusschoten, Anne Blaauwgeers en Raina Hunter staan gewoon als lid ingeschreven en zijn bonafide speelsters (zoals de ESF ze noemt).

Het kan dus zomaar gebeuren dat een ploeg met een ruim budget 3 vreemde speelsters aan hun line-up toevoegd uit Italie/Amerika/Tjechie of om het even welk land, zelfs als die speelsters zelf nog competie spelen in hun eigen team mogen zij mee doen, je kunt dus 30% van je team laten bestaan uit speelsters die je alleen voor dit toernooi inhuurt.

Dat dit de ergste vorm van competitievarvalsing is  wel duidelijk, dat de ESF dit nog steeds toelaat is waanzin, heeft alleen maar te maken met het oppoetsen van het niveau en het imago van de ESF, immers dan worden de toernooien wellicht iets spannender en aantrekkelijker, maar je beloont alleen maar het hebben van geld, niet de inspanning om je team te belonen voor het behaalde kampioenschap in het jaar daarvoor.

Back to Softball is een leus die het ESF propagandeerd maar via deze malle PUP regel gelijk weer in de prullenbak gooit. Wij zullen tijdens het komende ECWA dus wel tegen speelsters aanlopen die niets met het team te maken hebben en alleen voor deze 5 dagen in het shirt van het team gehesen worden.

Vorige pagina: Algemeen | Volgende pagina: Route