Een verslag van het EK <17
Categorie: Softbal Dames 1

Een verslag te plaatste van Ronald Rooker

Jong Oranje Softbal Europees Cadetten Kampioen

Afgelopen 9 t/m 14 juli 2007 speelde het Nederlands Cadetten team het Europees Kampioenschap in Pilzen, Tsjechië. De groep van 18 speelsters onder leiding van de coaches André Prins, Jaap Braakman en Mariana Atanasova vertrokken 7 juli vanuit Amsterdam met als doelstelling de finale te bereiken.

Alcmaria Victrix is de hofleverancier van Jong Oranje met 6 meiden. Laura, Robin, Maiken, Inge, Raquel en Kirsten.

Alle ouders en vele familieleden en vrienden van de speelsters togen naar Tjechie en zorgde ervoor dat Plzen Oranje werd gekleurd. Oranje was duidelijk aanwezig, luidruchtig met gezang tijdens de wedstrijden, maar altijd sportief.

De weersomstandigheden lieten nogal te wensen over. Overvloedige regen de eerste dagen zorgde voor veel overlast. Het toernooi eindigde op zaterdag (finaledag) met een hittegolf van 35 graden.

Er werd gespeeld in Plzen en Merklin. De velden doen echt Oostbloks aan en kunnen in de verste verre niet tippen aan ons prachtige complex in Alkmaar. Het zou geweldig zijn als Alcmaria een dergelijk toernooi mag (kan)organiseren.

Het programma was zwaar met 11 wedstrijden in 6 dagen. In de voorrondes winst Nederland alle wedstrijden te winnen, meestal met grote cijfers Griekenland 23-8, Slowakije 7-0, Tsjechië 5-2, Rusland 5-2, Polen 9-2, Oekraïne 20-0, Groot Brittanie 16-0 en Spanje 11-3. Alleen de teams van Rusland en Tsjechië boden goed tegenstand.

Na de voorrondes kwamen de Nederlandse speelsters wederom het sterke Tsjechië tegen. De winnaar plaatste zich rechtstreeks voor de finale op de zaterdagavond. De wedstrijd was spannend en Nederland stond lange tijd met 2-0 voor. Maar in de laatste inning scoorde Tsjechië toch de 2-3, groot feest in het kamp van de Tsjechen en Nederland moest nu dus spelen tijdens de herkansing om alsnog in de finale te kunnen komen.

Deze herkansing vond op zaterdagochtend om 11:00 uur plaats tegen Rusland. De eerste paar innings waren spannend, maar daarna liep Nederland uit naar een uitslag van 8-1 en was de finale en dus de doelstelling bereikt. Maar nu waren de speelsters, coaches en begeleiding toch gebrand om die gouden plak binnen te halen. Om 15:00 uur was de finale en kwam het team voor de 3e maal in deze week Tsjechië tegen. De vele meegereisde supporters kleurde de hele week de tribunes al oranje en wisten met hun gezang en gastvrijheid krediet te winnen bij veel overige teams dus ook de Spanjaarden en de Engelsen stonden voor Nederland op de banken. De sfeer zat er goed in! De spanning was groot en de temperatuur na veel dagen van kou en regen was eindelijk gestegen tot 30 graden! Met Marielle Vleugels op de pitcherplaat begon Nederland sterk aan de wedstrijd. Tot aan de 4e inning werd er door beide ploegen niet gescoord. Pas in de 5e inning kon Raquel Mesman een punt voor Nederland maken. Na nog 2 zenuwslopende innings kon met de stand van 0-1 eindelijk de laatste nul gemaakt worden en brak het feest los, Nederland Europees Kampioen! Zowel de champagne als de vreugdetranen vloeide rijkelijk.

Na de prijsuitreiking werd in het nabijgelegen hotel nog lang nagefeest en zelfs een paar nachtelijke duiken in het zwembad gemaakt. Zondag op Schiphol werd de ploeg gesierd met bekers en medailles nog eens feestelijk onthaalt door de achterblijvers. Maiken Rooker werd met een slaggemiddelde van 0.767 uitgeroepen tot beste slagvrouw van het toernooi.