algemeen nieuws

Kniepijn: Patellofemoraal pijnsyndroom
Categorie: Algemeen

Het Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) is een aandoening aan de knie waarbij er pijn optreedt achter, onder of rondom de knieschijf. De klachten kunnen ook met andere symptomen gepaard gaan zoals crepitaties (kraken/knarsen), stijfheid, zwelling of een instabiliteitgevoel vooral bij traplopen. De pijn is vooral aanwezig tijdens en na belasting (sport of traplopen) en bij zitten met gebogen knieën.

Algemeen

De knieschijf (patella) is het grootste sesambot van het lichaam. Een sesambot is een los botstuk dat zich in het verloop van een pees bevindt. De knieschijf bevindt zich in het verlengde van de pees van de bovenbeenspieren en is aan de onderzijde verbonden met een kniepees (patellapees). Hiermee vormt de knieschijf het strekmechanisme van de knie. De knieschijf ligt een groeve op het bovenbeengedeelte (femorale gedeelte) van het kniegewricht. Hier komt de benaming patellofemorale gewricht vandaan. Tijdens het strekken en buigen van de knie beweegt de knieschijf omhoog en omlaag, daarnaast kantelt en draait deze een beetje tijdens bewegingen van de knie.

Onderzoek

Uit onderzoeken is gebleken dat patiënten met PFPS een verminderde sturing hebben tussen het zenuwstelsel en het bewegingsstelsel (neuromotore dysfunctie). Aangetoond is dat er bij patiënten met PFPS een verminderde spierkracht is gevonden van heup en/of bovenbeen musculatuur.

Preventie

Het risico op een knieblessure kan verminderd worden door aandacht te besteden aan het volgende:
Soms heeft het lichaam bepaalde tekortkomingen (denk aan X-benen) die een blessure kunnen veroorzaken. Wanneer deze tijdig worden gediagnosticeerd en gecorrigeerd wordt onnodig blessureleed voorkomen.
Een veel voorkomende oorzaak is overbelasting (te veel, te vaak en te zwaar trainen). Zeker aan het begin van het seizoen is dit een valkuil. Belangrijk is een goede trainingsopbouw waarbij eerst de omvang van de training uitgebreid wordt (het aantal uren) en daarna pas de intensiteit (intensieve oefenvormen met veel loopwerk).

Snelle check voor thuis:

Nog geen knieklachten, maar bent u benieuwd of uw (of uw zoon of dochter) statiek een vergrote kans geeft op patellofemorale-disfunctie, doe dan de thuis check.

  • is de middenvoet doorgezakt?
  • staan de knieën in en vergrote X-stand?
  • staan de bovenbenen naar binnen gedraaid?

Wanneer u niet geheel zeker bent over uw bevindingen dan staan wij op het inloopspreekuur op de club voor u klaar om onze professionele blik er op te werpen.

Groet van het Rehab Centre sportfysiotherapie team.

Vorige pagina: Algemeen | Volgende pagina: Route